't Gilde de Bevelanden
Vrijwilligers delen kennis, kunde en ervaring

Nieuws van 't Gilde de Bevelanden


Terug naar overzicht

20-02-2021

Interview in De Bevelandse Bode

GOES - Taal is van levensbelang als je je wil redden in de maatschappij. SamenSpraak helpt mensen om de Nederlandse taal (beter) onder de knie te krijgen.

Anne Flour is, samen met Loekie Cornelisse, (duo)coördinator van het project SamenSpraak van ‘t Gilde de Bevelanden. Als taalcoach bezoekt ze al een paar jaar mensen op de Bevelanden. “Van allerlei rangen en standen”, zegt ze. “Ik was klaar met werken, maar wilde niet achter de geraniums. Ik heb altijd een commerciële functie gehad en wilde nu mijn medemens helpen.”

SamenSpraak trok haar aan, omdat ze het belangrijk vindt dat mensen goed integreren. “En taal is dan zo belangrijk.” Ze bezoekt elke week mensen die naar Nederland zijn gekomen en zich voorbereiden op een inburgeringsexamen of een taaltoets moeten maken. “Soms ben je met grammatica bezig, maar vaak zijn het ook keukentafelgesprekken. Het gaat dan vooral over praktische zaken, die mensen vaak nodig hebben. Hoewel het er soms op lijkt, geven wij geen les”. De taalcoach komt bij de gezinnen thuis, maar spreekt (als het kan) ook af in de bibliotheek. “Daar is het rustiger, zeker als er kleine kinderen thuis zijn. Mensen kunnen zich dan beter concentreren.” Ze vindt het dankbaar werk. “Zeker als iemand zijn stinkende best doet en progressie maakt. Het is anders als mensen steeds afzeggen. Gelukkig heb je dat niet zo vaak.” Soms ontstaat er een band tussen de taalcoach en de mensen waar ze per keer zo’n anderhalf uur zit. “Het is mooi als je ze ziet groeien. Als je op een punt bent dat je lekker kunt praten met elkaar, kan er een band ontstaan.”

‘t Gilde heeft momenteel ongeveer dertig taalcoaches, maar zo'n vijftig ‘taalvragers’. Flour kan dan ook collega’s gebruiken. “Het is handig als je iets van taal weet, maar met het studiemateriaal kom je een heel eind.” Meer informatie over Samenspraak en andere projecten van ‘t Gilde – zoals de stadsgidsen, project Power en workshops op www.gildedebevelanden.nl.Terug naar overzicht